937 96 07 86 / 620 541 827

Periodòncia

Itoiz

És la ciència que s'ocupa de les malalties dels teixits que envolten les dents (geniva, os).


Les dents estan dins la cavitat oral subjectades mitjançant un lligament periodontal, que les fixe a l'òs i a les genives.


Quan aquestes estructures es veuen afectades per una mala higiene, per la placa bacteriana, per una dieta descompensada, per malalties generals del còs humà o per altes factors tipus tabac, alcohol, drogues... es desencadena la enfermetat periodontal.


La més corrent és la gingivitis, que pot ser lleu o severa, i és la inflamació, sagnat i dolor de les genives exclusivament. 

La periodontitis (piorrea), també pot anar de lleu a severa, i l'afectació, a part de la geniva, és de l'òs que envolta les dents i les subjecta.


És important mantenir l'òs i les genives en bon estat, ja que són els fonaments de les nostres dents i de la resta dels tractaments orals.


Quan es dóna el cas, el pacient refereix movilitat en les dents, sagnat, dolor, i mal alè (degut a les bactèries).


Un factor que por enmascarar i camuflar aquest tipus d'enfermetat és el tabaquisme, ja que produeix una vasoconstricció perifèrica que porta a una disminució del sagnat.


El tractament d'aquesta afectació passa per una higiene a clínica, uns raspats i manteniments periòdics.


Si la enfermetat es severa, requerirà de tècniques quirúrgiques per dur a terme una higienització dels teixits en profunditat.


A part del tractament clínic, també s'adjunta en forma de gel o colutori, la clorhexidina, que és un antimicrobià. A vegades es requereix de l'ús d'antibiòtics.


Un cas important de gingivitis severa i agresiva, es dóna en pacients femenines, d'edats compreses entre els 17-23 anys, estudiants, fumadores compulsives, en periodes d'exàmens finals, és a dir, amb una carga d'estrés important.